Raapwerk & Pleisterwerk

Raapwerk: Wat is het?

Als er wordt gesproken over raapwerk, dan hebben we het over het vlak en recht maken van muren en plafonds met behulp van een dikke laag gips- of cementmortel van minimaal 5 milimeter tot maximaal 6 centimeter. 

Raapwerk wordt vaak toegepast om zeer beschadigde muren en plafonds weer recht te maken en bij te werken. Voor een mooi resultaat moet je raapwerk wel ook nog afwerken middels sierpleister, behangen, sausen of verven. Zodra pleisterwerk is aangebracht dient er rekening worden gehouden met een langere droogtijd, dit komt door de dikte van de laag. 

Raapwerk kan zowel op binnen als buitenmuren worden toegepast, maar hiervoor heb je cementgebonden raapwerk nodig.

Stucadoorsbedrijf Vitesse - Pleisterwerk

Cementgebonden raapwerk

Cementgebonden raapwerk is goed bestand tegen vocht. In vochtige ruimtes in huis, zoals de badkamer, en aan de buitenmuren is cementgebonden raapwerk een vereiste. Gips gebonden raapwerk is hiervoor niet waterdicht genoeg, waardoor er gemakkelijk vochtplekken op de wand of het plafond te zien kunnen zijn. Een ander voordeel van cementgebonden raapwerk is dat de droogtijd korter is, waardoor de muren kunnen worden afgewerkt met bijvoorbeeld tegels.

In welke klussen zie je raapwerk terug?

Raapwerk wordt toegepast om scheve en beschadigde muren en plafonds te herstellen. Om die reden is raapwerk vaak van toepassingen in de volgende situaties:

  • Bij grove beschadigingen door het verwijderen van een tegelmuur;
  • Bij het vervangen van een badkamer of keuken;

Raapwerk is geschikt in vochtige ruimtes door de vochtafwerende werking van het
stucwerk. Met raapwerk kun je prima rondingen creëren bij bijvoorbeeld een trap. Dit kan niet met pleisterwerk.

Wat is pleisterwerk?

Als er wordt gesproken over pleisterwerk, dan hebben we het over het aanbrengen van een dunne laag mortel, die niet dikker is dan 6
millimeter. Pleisterwerk wordt gebruikt bij lichte beschadigingen aan de muren of plafonds. Pleisterwerk wordt ook wel glad stucwerk genoemd.

Wat zijn de voordelen van pleisterwerk?

Pleisterwerk kent enkele voordelen. Ten eerste blijft er geen vuil hangen aan het gladde stucwerk. Bij stucwerk met structuren en het afwerken van de muur met tegels kan het zijn dat vuil zich hierachter ophoopt. Glad stucwerk is dus veel gemakkelijker schoon te houden. 

Daarnaast heeft glad stucwerk een langere levensduur, maar is de kans op beschadigingen groter. Beschadigingen kun je echter heel eenvoudig bijwerken. 

Tot slot geven gladde muren een zeer strak uiterlijk aan je huis. Hierbij kan het best gekozen worden voor een witte of donkere afwerking. Het grote nadeel is dat glad stucwerk wel eens kan verkleuren.

In contact komen

Stukadoor Remy Pot vertelt u graag meer over het vak dat hij dagelijks met hart en ziel uitoefent. Interesse? Bekijk het uitgebreide portfolio op deze website? Bel (06) 460 742 14 voor een afspraak. Of vul uw wensen in en vraag een offerte aan.

Gratis offerte aanvragen

Naam
Max. bestandsgrootte: 256 MB.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.